Herinneringen
Na het overlijden van een dierbare komen er regelmatig dia’s of negatieven bij mij binnen met het verzoek tot digitaliseren. Deze werden tijdens het opruimen van kasten en zolders gevonden en zijn meestal stille schatten.

Eenmaal gedigitaliseerd wordt de herinnering tastbaar van tijden die ooit gedeeld werden. Diverse keren kreeg ik hartverwarmende reacties binnen na het digitaliseren. Reacties als: ‘’Wat heb jij me blij gemaakt met deze foto’s’’ en ‘’nu is mijn overleden………weer dicht bij me!’’

Dit soort reacties zette mij aan het denken. Nadat ik ook nog eens gevraagd werd om een uitvaartreportage te maken, werd het voor mij duidelijk. Wat zou het mooi en dankbaar werk zijn als ik ook het laatste afscheid vast mag leggen, zodat er daadwerkelijk en voor altijd terug gekeken kan worden naar dat moment. Ik wil met deze vorm van fotografie mensen een liefdevolle herinnering geven aan een het afscheid.

Waarom
Helaas blijkt dat mensen vaak niet stil staan bij deze mogelijkheid, simpelweg omdat het nog weinig bekendheid kent. Dit is heel jammer, want juist uit verhalen van mensen die het wel hebben laten verzorgen, weten dienstverleners binnen de uitvaart dat het zoveel waarde heeft. Het kan nabestaanden helpen om herinneringen van de dag van afscheid nemen opeenvolgend te krijgen. Het is gebleken dat er verschillende momenten komen die moeilijk te herinneren zijn. Aan de hand van de foto’s kun je verdriet en emotie een plekje geven. Ook zullen er door de fotoreportage vele vragen bewust of onbewust beantwoord worden.

Vooral jonge kinderen zullen zich weinig kunnen herinneren en vinden hun antwoorden en troost vroeg of laat terug in de beelden die op de dag zelf gemaakt zijn. Rouwverwerking heeft zijn tijd nodig en elk tastbaar iets kan daarbij helpen. Nabestaanden zijn achteraf erg blij met de foto’s, het wordt een blijvende en waardevolle herinnering. Ook degenen die niet bij het afscheid aanwezig waren, kunnen op deze manier toch getuige zijn van de dag dat er afscheid werd genomen.

Overdenken
Onbekend, onbemind, eigenlijk best wel gek, we leggen alle bijzondere momenten in het leven vast, van geboorte, verjaardag tot de laatste schooldag. Maar ook voor de bruiloft wordt er veel geld uitgeven voor het verzorgen van een reportage omdat we die dag willen blijven herinneren. Maar waarom dan niet zo’n belangrijke en definitieve dag als het afscheid van je dierbare.

Werkwijze
Vanuit het bedrijf Beelderiseren bied ik mij als professionele uitvaart/afscheidsfotograaf aan onder de naam ‘’De Laatste Eer Fotografie’’ Als fotograaf zorg ik voor een respectvolle reportage, welke met uiterste discretie en betrokkenheid in beeld wordt gebracht. Geruisloos en bijna onzichtbaar doe ik mijn werk. Kleine, bijna onopvallende dingen worden juist vastgelegd, maar ook de warmte, de liefde die er is voor de overledene. Zo ook de liefde en verbintenis tussen de nabestaanden en aanwezigen.

De foto’s
Na het fotograferen wordt er een selectie gemaakt van de foto’s, welke vervolgens worden na-bewerkt tot een blijvende herinnering. De gemaakte digitale bestanden kunnen worden geplaatst op een opslagmedium en worden geleverd binnen enkele weken, maar altijd in overleg. Een mini harmonica-album is inbegrepen bij de digitale bestanden. Meer opslag of mini-album(s) zijn (na) te bestellen. Ook het verzorgen van een hoogwaardig album behoort tot de mogelijkheden, hierin zijn vele varianten.

Reacties
‘’We hebben het meermaals over jouw ‘’aanwezigheid’’ gehad, aanwezigheid tussen aanhalingstekens, omdat je aanwezigheid zo onopgemerkt en discreet ging. We hebben het als zeer prettig ervaren! ‘’

‘’Nu ik de foto’s heb  zie ik zoveel kleine dingen terug die mij zijn ontgaan.’’

‘’Beste Peter, wat ben ik blij dat je dit hebt gedaan. Toen de uitvaartbegeleidster mij dit aanbood twijfelde ik, maar achteraf totaal geen spijt. Ik moet er nu niet aan denken dat ik deze waardevolle foto’s zou moeten missen.’’

Missie
Eén van de belangrijkste missies voor mij is het onbekende, onbeminde omtrent deze vorm van fotografie onder de aandacht te brengen. Net zo als het regelen van de kist, de kaarten, de muziek, ect, moet het inhuren van een uitvaartfotograaf ook gewoon worden. Vele uitvaartbegeleiders weten tegenwoordig de waarde ervan en kunnen meer informatie geven hierover.

Laten we samen zorgen; ‘’dat niets voorgoed verdwijnt, dat we de herinnering bewaren’’!

Informatie
Deze website
www.delaatsteeerfotografie.nl

Of Facebook www.facebook.com/DeLaatsteEerFotografie