Afscheid nemen van een dierbare

We krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken, veelal na ziekte, het overlijden van een dierbare, dit is een erg ingrijpende gebeurtenis. Er breekt een onvoorspelbare en moeilijke periode aan, waarin veel beslissingen genomen moeten worden. Vaak krijgt u van alle kanten hulp en heeft u wellicht het gevoel dat u zich alles bewust bent. Achteraf blijkt echter toch vaak dat alles in een roes voorbij is gegaan. Op het moment zelf denkt u waarschijnlijk niet aan een fotograaf. Wellicht heeft de uitvaartverzorger/begeleider deze mogelijkheid al wel genoemd, maar twijfelt u nog.

Waarom dan toch een uitvaart/afscheids-fotograaf

Uit verhalen van andere mensen weten we dat er over het algemeen verschillende momenten komen die moeilijk te herinneren zijn. Om u te helpen om deze momenten en herinneringen opeenvolgend te krijgen, kunnen foto’s u daarbij heel goed van dienst zijn. Het is gebleken dat nabestaanden achteraf op deze manier hun verdriet en emotie een plekje kunnen geven met behulp van de gemaakte foto’s. Ook zullen er door de fotoreportage vele vragen bewust of onbewust beantwoord worden. Vooral jonge kinderen zullen zich weinig kunnen herinneren en vinden hun antwoorden en troost vroeg of laat terug in de beelden die op de dag zelf gemaakt zijn. Rouwverwerking heeft zijn tijd nodig en elk tastbaar iets kan daarbij helpen. Nabestaanden zijn achteraf erg blij met de foto’s, het wordt een blijvende en waardevolle herinnering. Ook voor degenen die niet bij het afscheid aanwezig waren, zij kunnen op deze manier toch getuige zijn van de dag dat er afscheid werd genomen.

De juiste uitvaartfotograaf

In ons land zijn nog niet zo veel uitvaartfotografen, maar er komt steeds meer vraag naar omdat we inmiddels weten dat het mensen echt helpt. Nu is er vaak wel een familie lid of één van de vrienden die dit kan, of zich min of meer verplicht voelt om dit te doen. Bedenk echter dat ook zij hun verdriet hebben en het belangrijk is dat ze de uitvaart zo goed mogelijk meemaken. Vaak zijn ze gewoon niet in staat om foto’s te nemen. Bovendien is het niet gemakkelijk om goede foto’s van een uitvaart te maken. De ruimtes zijn vaak slecht verlicht voor een goede foto en de standplaats waaruit de foto’s genomen worden zijn beperkt. Het is daarom een goed idee om dit aan een professional over te laten. Professioneel fotograaf Peter Tromp van Beelderiseren kan u deze dienst van uitvaart-afscheidsfotografie leveren.

Voorbereiding rouwreportage

Een goede reportage begint dan ook met een goede voorbereiding ook al is daar vaak maar beperkt tijd voor beschikbaar. Ik vind het belangrijk om de persoonlijke wensen van de nabestaanden en eventuele uitvaartverzorger/begeleider door te spreken en zal deze ook respecteren. Ik werk vanuit de gedachte om op een respectvolle wijze een sfeervolle uitvaart-afscheidsreportage te maken. Belangrijk is dus om te weten, welke momenten mag ik wel of niet vastleggen. Mogen er wel of geen foto’s van de overledene gemaakt worden. Wat doe ik met zichtbaar verdriet van mensen. Het zijn zomaar een paar vragen waarvan het goed is ze vooraf door te spreken.

Aanwezigheid van mij als fotograaf

Mijn aanwezigheid zal ik met de uitvaartverzorger/begeleider bespreken zodat de aanwezigen, voorafgaand aan de plechtigheid op de hoogte gebracht kunnen worden en dat ik op uw verzoek een fotoreportage van de uitvaart maak. Dit met als doel, dat dit leidt tot begrip voor mijn werk. Nabestaanden en aanwezigen zullen zich dan minder aan mijn aanwezigheid storen. Uiteraard mag u van mij verwachten dat ik de privacy waarborg.

Fotografie tijdens de uitvaart

De meest belangrijke momenten om te fotograferen zijn het sluiten van de kist, het in en uit dragen van de kist, de condoleance, de (kerk)dienst, de sprekers en de begraafplaats/crematorium. Tijdens emotionele momenten probeer ik de emoties vastleggen te leggen op een respectvolle manier. Discreet, dienstbaar en met respect voor de nabestaanden zal er worden gefotografeerd.  Voortdurend wordt er de afweging gemaakt of iets een geschikt fotomoment is of niet. Ik probeer zo veel mogelijk afstand te houden als mogelijk is en vanzelfsprekend probeer ik geruisloos te werken. Als fotograaf werk ik binnen gebouwen zoveel mogelijk met een ‘stille’ camera, zodat er geen storend geklik te horen is. Ook maak ik bij voorkeur geen gebruik van een flitser. Elke foto die ik maak vormt een blijvende herinnering aan uw zo geliefde persoon: aan het afscheid, de gebeurtenissen rond de begrafenis of crematie, de bloemen en kaarten, de arm om een schouder, de lach en de traan.

Oplevering foto’s

Een kleine selectie uit de gemaakte foto’s worden verwerkt in een diapresentatie/Mp4 en zullen vaak al binnen 48 a 72 uur geleverd worden. Deze wordt over het algemeen via mail verzonden. Het doel hiervan is dat ik er veel waarde aan hecht dat u zo snel mogelijk alvast wat tastbaars heeft. Bovendien heeft de ervaring geleerd dat mensen dit als zeer dankbaar ervaren. Eenmaal de foto’s na-bewerkt, maak ik bij voorkeur een afspraak om deze persoonlijk af te leveren op een USB stick. Desgewenst is het mogelijk om via een afgeschermde beveiligde internetpagina, voorzien van wachtwoord foto’s in te kijken en/of te downloaden.

Fotoalbum

Er wordt in de meeste gevallen ook een mini-album van 15x15cm geleverd, deze zit al standaard bij een reportage vanaf €425,00 U bent dan in de mogelijkheid als daar behoefte aan is om deze erbij te pakken en door te kijken. Dit mini-album heeft een waarde van €29,95. (extra minialbums mogelijk) Dit mini-album wordt ongeveer 2 tot 4 weken na de opnames geleverd. Een groter/luxer album is optioneel. Op welke manier dit album samen gesteld wordt, daar kunnen we afspraken over maken. Dit mag u doen op een moment dat u er aan toe bent. Het kan vooraf maar ook een aantal weken/maanden later.

Privacy

Rouwfoto’s die daadwerkelijk gemaakt zijn tijdens een uitvaart deel ik niet zonder uw toestemming in mijn online portfolio. Uw privacy is daar het belangrijkste woord in. Een aantal neutrale foto’s, vindt u tzt wel op deze site. O.a. wordt er in samenwerking met de uitvaartbranche een uitvaart in scene gezet, zodat er realistischer materiaal en beelden vrij komen die gebruikt kunnen worden om een goede presentatie te geven van hoe ik te werk ga en alles er uit kan zien. Uiteraard ka ik u persoonlijk altijd werk van mij laten zien.

Kosten

Een gemiddelde crematie uitvaart met alles er op en er aan duurt ongeveer drie a vier uur, de fotoreportage kost dan tussen de €425,00 en €495,00. Een begrafenis duurt meestal tussen de vier en vijf uur, de zeer uitgebreide fotoreportage die vaak hiervoor gekozen wordt zit op  €695,00. Deze prijzen zijn inclusief BTW. Reiskosten worden pas gerekend na een afstand van 30 a 60 km, dit wisselt per pakket. De prijs per km is dan €0,39

De exacte pakket prijzen en een overzicht wat is inbegrepen is HIER te vinden.

Persoonlijke wensen

Het is prettig om vooraf een persoonlijk gesprek te hebben. Daarin bespreken we de situatie en de wensen. Als ik jou daarbij kan helpen, maak ik vrijblijvend een offerte. Deze offerte stuur ik z.s.m. via de mail. In de offerte wordt ook een standaardfotoboek t.w.v. €297,00 genoemd. Dit is optioneel en hoeft niet worden meegenomen. Een uitgebreid en zeer compleet fotoboek heeft wel een duidelijke meerwaarde in vergelijking met alleen digitale foto’s.

De prijs van een reportage met fotoboek begint bij €722,00 inclusief BTW. Zonder fotoboek is dit €425,00 inclusief BTW. Ieder fotoboek wat direct extra wordt besteld, wordt geleverd met een korting van 25%.

Een lagere prijs is mogelijk, informeer hier gerust naar.

Extra uren

Wanneer er meer uren gefotografeerd wordt dan aangegeven/afgesproken dan is het uurtarief € 75,- U ontvangt hierdoor meer foto’s, wat zeer zeker als fijn wordt ervaren.

Tenslotte

Dankbaar en dienstbaar stel ik mij op om als fotograaf  van ‘’De Laatste Eer Fotografie’’, het afscheidt van de overledene te mogen vastleggen voor u als nabestaande(n).

Laten we samen zorgen; ‘’dat niets voorgoed verdwijnt, dat we de herinneringen bewaren’’!

Het is mogelijk dat de uitvaartverzekering de kosten voor een fotoreportage vergoed omdat het in de polis is opgenomen. Ook is er soms een vrij te besteden bedrag, die u heel goed zou kunnen gebruiken voor een uitvaart reportage. Meer informatie of mogelijkheden kunt u krijgen via de uitvaartondernemer of de verzekeringsmaatschappij.

Contact mij:

Wanneer u een uitvaartfotograaf zoekt in FrieslandFryslân, waarbij mijn basis Dokkum is. Maar zoekt u iemand in de andere noordelijke provincies om de uitvaart (begrafenis of crematie) te fotograferen, dan verzoek ik u ook om contact met mij op te nemen. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden, dat kan via het contactformulier  of de gegevens die u hieronder op het kaartje ziet staan.

Lees mijn reviews op Trustoo

 

De partners waar ik mee samenwerk zijn stuk voor stuk professionals, welke ik dan ook van harte aanbeveel.
Klik hier om naar het overzicht te gaan.

De Laatste Eer Fotografie, voor (een) professionele: Uitvaartfotograaf Friesland, Uitvaartfotograaf Fryslân, Afscheidsfotograaf Friesland, afscheidsfotograaf Fryslân, Afscheidsfotografie Friesland, Uitvaartfotografie Friesland, Uitvaartfotografie Fryslân, Begrafenisfotograaf Friesland, Rouwfotograaf Friesland, Uitvaartfotograaf Noord Nederland.