Afscheid nemen van een dierbare

We krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken, veelal na ziekte, het overlijden van een dierbare, dit is een erg ingrijpende gebeurtenis. Er breekt een onvoorspelbare en moeilijke periode aan, waarin veel beslissingen genomen moeten worden. Vaak krijgt u van alle kanten hulp en heeft u wellicht het gevoel dat u zich alles bewust bent. Achteraf blijkt echter toch vaak dat alles in een roes voorbij is gegaan. Op het moment zelf denkt u waarschijnlijk niet aan een fotograaf. Wellicht heeft de uitvaartverzorger/begeleider deze mogelijkheid al wel genoemd, maar twijfelt u nog.

Waarom dan toch een uitvaart/afscheids-fotograaf

Uit verhalen van andere mensen weten we dat er over het algemeen verschillende momenten komen die moeilijk te herinneren zijn. Om u te helpen om deze momenten en herinneringen opeenvolgend te krijgen, kunnen foto’s u daarbij heel goed van dienst zijn. Het is gebleken dat nabestaanden achteraf op deze manier hun verdriet en emotie een plekje kunnen geven met behulp van de gemaakte foto’s. Ook zullen er door de fotoreportage vele vragen bewust of onbewust beantwoord worden. Vooral jonge kinderen zullen zich weinig kunnen herinneren en vinden hun antwoorden en troost vroeg of laat terug in de beelden die op de dag zelf gemaakt zijn. Rouwverwerking heeft zijn tijd nodig en elk tastbaar iets kan daarbij helpen. Nabestaanden zijn achteraf erg blij met de foto’s, het wordt een blijvende en waardevolle herinnering. Ook voor degenen die niet bij het afscheid aanwezig waren, zij kunnen op deze manier toch getuige zijn van de dag dat er afscheid werd genomen.

De juiste uitvaartfotograaf

In ons land zijn nog niet zo veel uitvaartfotografen, maar er komt steeds meer vraag naar omdat we inmiddels weten dat het mensen echt helpt. Nu is er vaak wel een familie lid of één van de vrienden die dit kan, of zich min of meer verplicht voelt om dit te doen. Bedenk echter dat ook zij hun verdriet hebben en het belangrijk is dat ze de uitvaart zo goed mogelijk meemaken. Vaak zijn ze gewoon niet in staat om foto’s te nemen. Bovendien is het niet gemakkelijk om goede foto’s van een uitvaart te maken. De ruimtes zijn vaak slecht verlicht voor een goede foto en de standplaats waaruit de foto’s genomen worden zijn beperkt. Het is daarom een goed idee om dit aan een professional over te laten. Professioneel fotograaf Peter Tromp van Beelderiseren kan u deze dienst van uitvaart/afscheidsfotografie leveren.

Voorbereiding rouwreportage

Een goede reportage begint dan ook met een goede voorbereiding ook al is daar vaak maar beperkt tijd voor beschikbaar. Ik vind het belangrijk om de persoonlijke wensen van de nabestaanden en eventuele uitvaartverzorger/begeleider door te spreken en zal deze ook respecteren. Ik werk vanuit de gedachte om op een respectvolle wijze een sfeervolle uitvaart/afscheidsreportage te maken. Belangrijk is dus om te weten, welke momenten mag ik wel of niet vastleggen. Mogen er wel of geen foto’s van de overledene gemaakt worden. Wat doe ik met zichtbaar verdriet van mensen. Het zijn zomaar een paar vragen waarvan het goed is ze vooraf door te spreken.

Aanwezigheid van mij als fotograaf

Mijn aanwezigheid zal ik met de uitvaartverzorger/begeleider bespreken zodat de aanwezigen, voorafgaand aan de plechtigheid op de hoogte gebracht kunnen worden en dat ik op uw verzoek een fotoreportage van de uitvaart maak. Dit met als doel, dat dit leidt tot begrip voor mijn werk. Nabestaanden en aanwezigen zullen zich dan minder aan mijn aanwezigheid storen. Uiteraard mag u van mij verwachten dat ik de privacy waarborg.

Fotografie tijdens de uitvaart

De meest belangrijke momenten om te fotograferen zijn de condoleance, het in en uit dragen van de kist, de (kerk)dienst, de sprekers en de begraafplaats/crematorium. Tijdens emotionele momenten probeer ik de emoties vastleggen te leggen op een respectvolle manier. Discreet, dienstbaar en met respect voor de nabestaanden zal er worden gefotografeerd.  Voortdurend wordt er de afweging gemaakt of iets een geschikt fotomoment is of niet. Ik probeer zo veel mogelijk afstand te houden als mogelijk is en vanzelfsprekend probeer ik geruisloos te werken. Als fotograaf werk ik binnen gebouwen zoveel mogelijk met een ‘stille’ camera, zodat er geen geklik te horen is. Ook maak ik bij voorkeur geen gebruik van een flitser. Elke foto die ik maak vormt een blijvende herinnering aan uw zo geliefde persoon: aan het afscheid, de gebeurtenissen rond de begrafenis of crematie, de bloemen en kaarten, de arm om een schouder, de lach en de traan.

Oplevering foto’s

Een kleine selectie onbewerkte foto’s kan ik desgewenst vaak al de volgende dag leveren (maar zeker een dag later) Deze foto’s hebben een kleine resolutie, maar zo heeft u eerst wat tastbaars. Wanneer de foto’s bewerkt zijn zullen ze een grotere resolutie hebben. Via een afgeschermde beveiligde internetpagina, voorzien van wachtwoord kunt u de foto’s inkijken of downloaden.

Eenmaal de foto’s na-bewerkt, plaats ik deze bij voorkeur in een album. U bent dan in de mogelijkheid als daar behoefte aan is om deze erbij te pakken en door te kijken. Op welke manier het album samen gesteld wordt, daar kunnen we afspraken over maken. Dit mag u doen op een moment dat u er aan toe bent. Het kan vooraf maar ook een aantal weken later.

Rouwfoto’s die daadwerkelijk gemaakt zijn tijdens een uitvaart deel ik niet zonder uw toestemming in mijn online portfolio. Uw privacy is daar het belangrijkste woord in. Een aantal neutrale foto’s, welke zijn gemaakt, vindt u binnenkort wel op deze site. Wel wordt er aan gewerkt in samenwerking met de uitvaartbranche om een uitvaart in scene te zetten zodat er realistischer materiaal en beelden vrij komen die gebruikt kunnen worden om een goede presentatie te geven van hoe ik te werk ga en alles er uit kan zien.

Kosten

Een gemiddelde uitvaart met alles er op en er aan duurt ongeveer drie a vier uur, de fotoreportage kost dan tussen de €425,00 en €495,00 dit inclusief BTW. Reiskosten worden pas gerekend na een afstand van 30km. De prijs per km is dan €0,39

Dit tarief is inclusief een mini-album ter waarde van €29,95. (extra minialbums mogelijk) Dit mini-album wordt ongeveer twee a drie weken na de opnames geleverd. Ook zit hierbij in begrepen een USB stick met de digitale foto’s in een gemiddelde resolutie.

Het is prettig om vooraf een persoonlijk gesprek te hebben. Daarin bespreken we de situatie en de wensen. Als ik jou daarbij kan helpen, maak ik vrijblijvend een offerte. Deze offerte stuur ik z.s.m. via de mail. In de offerte wordt ook een standaardfotoboek t.w.v. €297,00 genoemd. Dit is optioneel en hoeft niet worden meegenomen. Een fotoboek heeft wel een duidelijke meerwaarde in vergelijking met alleen digitale foto’s.

De prijs van een reportage met fotoboek begint bij €722,00 inclusief BTW. Zonder fotoboek is dit €425,00 inclusief BTW. Ieder fotoboek wat direct extra wordt besteld, wordt geleverd met een korting van 25%.

Een lager prijs is mogelijk, informeer hier gerust naar.

Tenslotte

Dankbaar en dienstbaar stel ik mij op om als fotograaf  van ‘’De Laatste Eer Fotografie’’, het afscheidt van de overledene te mogen vastleggen voor u als nabestaande(n).

Laten we samen zorgen; ‘’dat niets voorgoed verdwijnt, dat we de herinneringen bewaren’’!

Het is mogelijk dat de uitvaartverzekering de kosten voor een fotoreportage vergoed omdat het in de polis is opgenomen. Ook is er soms een vrij te besteden bedrag, die u heel goed zou kunnen gebruiken voor een uitvaart reportage. Meer informatie of mogelijkheden kunt u krijgen via de uitvaartondernemer of de verzekeringsmaatschappij.

Contact

Wanneer u een uitvaartfotograaf zoekt in FrieslandFryslân maar ook voor in de andere noordelijke provincies om de uitvaart (begrafenis of crematie) te fotograferen, dan verzoek ik u om contact met mij op te nemen. Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden, dat kan via het contactformulier  of de gegevens die u hieronder op het kaartje ziet staan.


Ik ben aangesloten bij ‘Uitvaartfotografen Noord’

De partners waar ik mee samenwerk zijn stuk voor stuk professionals, welke ik dan ook van harte aanbeveel.
Klik hier om naar het overzicht te gaan.

De Laatste Eer Fotografie, voor (een) professionele: Uitvaartfotograaf Friesland, Uitvaartfotograaf Fryslân, Afscheidsfotograaf Friesland, afscheidsfotograaf Fryslân, Afscheidsfotografie Friesland, Uitvaartfotografie Friesland, Uitvaartfotografie Fryslân, Begrafenisfotograaf Friesland, Rouwfotograaf Friesland, Uitvaartfotograaf Noord Nederland.