Voor wie op zoek is naar een uitvaartfotograaf in regio Dokkum gemeente Noardeast Fryslân. Peter Tromp uit Niawier (5 km boven Dokkum) kan deze dienst leveren en is bekend bij vele locaties zoals; aula’s, kerken, dorpshuizen, begraafplaatsen, Crematorium en Uitvaartcentrum Noordoost Fryslân. Maar ook bij lokale uitvaartondernemers of zo als ze het hier nog veel noemen, ‘‘een bode’’. Voor wie direct contact wil, hij is te bereiken op nummer: 06 57 67 01 89

Als ervaren fotograaf en gespecialiseerd in uitvaartfotografie, werkende onder de naam ‘‘De Laatste eer Fotografie’’ maakt hij fotoreportages tijdens begrafenissen en crematies. Liefde en verbinding is de rode draad welke in iedere foto is terug te vinden. Op deze manier kunnen er geen herinneringen verloren gaan van de dag van afscheid nemen van een dierbare.

Als afscheidsfotograaf  heb je oog voor detail en werk je zo onopvallend mogelijk om deze dankbare dienst te mogen leveren. Na oplevering hebben de nabestaanden een tastbaar terugzien in handen en kun je ieder moment koesteren.

Gezocht Dokkum uitvaartfotograaf rouwfotograafTwijfels over wel of geen afscheidsfotografie?

Dit is logisch, vele mensen hebben deze twijfels. Dit komt vaak omdat het onduidelijk is wat er verwacht mag worden. Het is dan veelal moeilijk helder te krijgen in de dagen voor de plechtigheid, waar emotie en verdriet de gedachten blokkeren. In deze paar dagen moet er al zoveel geregeld worden en wordt iedere beslissing vaak afgewogen.

Om te helpen inzicht te krijgen van wat er verwacht mag worden, mag er altijd een beroep op mij worden gedaan. Vrijblijvend vertel ik alles wat je maar wilt weten. Eventueel kijken we samen naar wat voorbeelden. Mensen die eenmaal een reportage hebben ontvangen zijn blij dat ze het hebben gedaan.

Een uitvaartreportage geeft antwoorden tijdens de rouwperiode

De meeste mensen zijn tijdens de  uitvaartplechtigheid aangeslagen en overmand door emoties. Je zit als het ware door een trechter te kijken en registreert vele dingen niet, of niet goed. Althans het is vaak anders gelopen dan men denkt. Vele dingen ontgaan je en beleef je niet bewust omdat je overmand bent en in een roes leeft. Dat is natuurlijk jammer, maar het is heel normaal. Hier hoef je geen spijt van de hebben, het is zo menselijk. Het enige waar je spijt van zou kunnen krijgen is dat je achteraf beseft dat vele antwoorden in een uitvaartreportage terug waren te vinden. Tijdens de rouwperiode, waar overigens geen termijn voorstaat zijn antwoorden heel belangrijk en foto’s liegen niet. Ze laten zien hoe het was en plaatsen dingen in het juiste perspectief.

Een uitvaartreportage is voor kinderen veelal nog meer gewenst. Voor hen is het zo belangrijk en fijn dat ze de herinnering aan de overledene in leven kunnen houden en dus niet zal vervagen. Of zij nu alleen of juist samen met een volwassene naar de foto’s kijken, het zorgt voor verbinding, voor troost en herinneringen. Ook krijgen mensen die niet bij de plechtigheid aanwezig konden zijn, een goed inzicht van het afscheid. Ook voor hen zijn de foto’s van grote waarde. Bovendien worden jullie zo ook gesprekspartners omdat er aan de hand van foto’s, zichtbaar en aantoonbare voorbeelden zijn.

Hoe kan een reportage eruit zien

Hier is geen standaard antwoord op. Voor de Laatste Eer Fotografie is het juist zo belangrijk dat nabestaanden bepalen hoe de reportage eruit ziet. Natuurlijk is aan te geven wat door de meeste mensen wordt afgenomen, maar dit is beslist niet wat moet. Mooi zou zijn dat we even in gesprek gaan en duidelijke en helder afspraken kunnen maken. Ook is het mogelijk om een uitvaartleider in dit proces te betrekken. Hij of zij weet veelal al wel wat uw wensen zijn en helpen dan ook graag om eventuele (extra) wensen vorm te geven. Een groot voordeel is dat we elkaar wat leren kennen en ik die meer die vreemde man ben met de camera.

Hoe verloopt vaak de dag/dagen van het afscheid en de mogelijkheid tot fotografie daarin:

Beginnend met het opbaren

Dit is een proces van wassen tot het aantrekken van zorgvuldig uitgezochte kleding.
Het inrichten van -en het verblijf in de rouwkamer. De mensen die langskomen om een groet te brengen, even samenzijn. Maar ook de bloemen die hier hun plek krijgen kunnen worden vastgelegd. Iedere stap in dit proces kan als moment worden vastgelegd en kan dienen als basis van de reportage. Altijd wordt er gewerkt vanuit de gedachte ’’respect en integere dienstverlening’’.

De uitvaart start

Dit is het moment dat alles ineens zo snel lijkt te gaan, maar ook veel aan je voorbij gaat. Mensen die elkaar dichtbij staan, komen samen om de Laatste Eer te brengen aan hun dierbare en aan de nabestaande(n). De kist wordt veelal voor de laatste keer gesloten, een zeer belangrijk en dankbaar fotomoment. Bloemen worden gedragen en/of op de kist gelegd. Het uitdragen van de overledene en het vervoer hierin. Allemaal momenten die vastgelegd worden zonder dat je het merkt.

Condoleance, steun en groet

Zoveel mensen komen en gaan om te condoleren en te groeten. Bij het zien van de foto’s hoor je vaak, hé die was er ook. Wat fijn die arm om me heen of die knuffel. Wordt niet altijd bewust geregistreerd, maar is aantoonbaar wel gebeurd. De hand op de kist, een bloem of aandenken wordt neergelegd, de foto’s tonen aan wie dat gedaan hebben. Dit medeleven, een eerbetoon, steun en groet is zo belangrijk. Hierin schuilt liefde en betrokkenheid.

De dienst, de warme woorden en het samenzijn

Of dit nu in de kerk is, het uitvaartcentrum of welke gelegenheid dan ook, hier is liefde het meest voel -en zichtbaar. Respect voert de boventoon en alle aandacht is gericht op de overledene. Maar juist ook is er veel verbondenheid en hiervoor heeft Peter Tromp oog. De momenten worden gevangen en vastgelegd zodat nabestaanden dit voor altijd terug kunnen zien. Muziek, zang, terugblik op het leven van, het heeft allemaal één overeenkomst en dat is dankbaar zijn wat de overledene heeft betekend in het leven.

Niet ‘‘een’’ , maar ‘‘de laatste’’ rustplaats

Het woord ‘’laatste’’ zegt het al. Laatste keer om de overledene te dragen en te geleiden naar de rustplaats. De laatste keer om een hand op te leggen, de laatste keer om dat wat we straks niet meer zien, tot ons te nemen zodat we het kunnen koesteren. Ook hier is iedere foto een moment van herdenking, een zichtbaar bewijs dat we de laatste groet hebben gebracht, de laatste handkus hebben meegeven, of die tekening van een kleinkind. Het zijn zomaar wat voorbeelden die zo waardevol zijn en het bewaren waard zijn. Gelukkig hebben we met foto’s, een tastbaar bewijs.

Peter de uitvaartfotograaf, wie is dat?

Veel gelezen hierboven maar wie kan dit op de juiste manier doen. Graag stel ik me even voor. Ik ben Peter Tromp, woon in Niawier, dit ligt tussen Dokkum en Oosternijkerk. De Laatste Eer Fotografie is een handelsnaam van mijn bedrijf Beelderiseren. Door mijn ruime ervaring als fotograaf weet ik mij goed te redden in vaak moeilijk foto situaties. En dan doel ik vooral op fotograferen in donkere ruimtes, want dat zijn vaak de gebouwen waar we met z’n allen samen komen. Ik weet mij passend te bewegen en zal er altijd naar streven om zo weinig mogelijk op te vallen. Privacy en respect is gewaarborgd is waar ik veel waarde aan hecht.

Ik kan en wil dit o zo dankbare werk graag doen, ook op de dag van het afscheid nemen van uw dierbare en geliefde. Vragen, vastleggen of gewoon een gesprek, ik ben bereikbaar op 06 57 67 01 89

Werkgebied:

Deze pagina begint met fotograaf  gezocht in Dokkum, maar ik werk net zo gemakkelijk in Leeuwarden, Goutum, Drachten, Heerenveen, Joure, Sneek, Sint Annaparochie, Franeker Harlingen, Lemmer of een andere plaats in Friesland. Mijn werk kent geen grenzen, maar het meeste fotografie werk doe ik in noord Nederland.  Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat ik verhinderd ben, daarom ben ik aangesloten bij het netwerk van uitvaart fotografen noord en waarmee ik samenwerk. Doel hiervan is om er ten alle tijde te zijn voor families.

Samen maken we de herinnering en vereeuwigen het zowel digitaal als in een mooi fotoboek, een fotoalbum is van onschatbare waarde en zit bijna altijd bij een reportage.

Recensie

Ik kan natuurlijk nog zoveel schrijven maar een nabestaande zegt het volgende:

Baukje Jansma

Fantastische fotograaf , maakt inderdaad foto’s van onschatbare waarde waar het gevoel in spreekt. Heel erg bedankt Peter, heb een fotoboek met een dikke gouden rand. Ben blij je te hebben leren kennen.

Contactgegevens uitvaartfotograaf Peter:

Telefoon: 06 57 67 01 89
Mail: peter@beelderiseren.nl
Contactformulier:
Klik hier

De Laatste Eer Fotografie gevestigd nabij Dokkum, voor een professionele uitvaartfotograaf in Friesland, maar wordt ook wel genoemd een rouwfotograaf of afscheidsfotograaf in Friesland. Voor mij Peter Tromp is noemen bij mijn naam meer dan genoeg. Het gaat om mijn roeping en dat is zorgen dat de herinneringen levend blijven. Deze maak ik vanuit mijn hart met de grootste toewijding. U krijgt een reportage vol met liefde en dankbare momenten om op terug te zien.

Goed om te weten: foto’s die ik plaats zijn altijd met toestemming van de nabestaanden.